Destinationer

 • Andorra

  Snön i Andorra är pålitlig, skidåkningen bättre än i Sverige - och allt utom bensin är skattefritt. Andorra, pyttelandet i Pyrenéerna vars yta motsvarar bara en promille av Sverige. Här är allt modernare och större än någon svensk skidort kan erbjuda: fem skidorter kopplas ihop med 63 liftar och en av dessa når byn Soldeu. Byn ligger i republiken Andorra, som är omgiven av Pyrenéernas massiva alptoppar. Andorra siktar på den breda skidpubliken av medelgoda semestersvängare och skidområdet är så pass stort att åkningen kräver viss planering.
  Pisterna utgår från en serie jämnhöga fjällåsar, varifrån de böljar ned bland svarttall och ädelgranar. Här kan vi göra härliga carvingsvängar längs breda pister med ordentliga fallhöjder. Det finns också lättåtkomliga ytor för offpist och skogen växer tilltalande glest på sina ställen.
  Visst kan det stupa, men sällan farligt. Vallnord är det nya namnet för Pal Arnisal och Ordino Alcalis tillsammans, en riktig dröm för de som älskar trendig utförsåkning, långfärdsåkning och nya äventyr. Pisterna Pas de la Casa och Grau Roig är en del av det stora projektet Vallnord.

  Området är omringat av vacker tallskog och flera av pisterna är barnvänliga.

  I Grandvalira finner man ytterligare hela 19 mil pist.
  Andorra är kanske inte den tuffaste destinationen på skidkartan, men fullt tillräcklig.

  Andorra Ski

  Gran Valira

  Vall Nord

 • Chamonix

  Med hjälp av flyg till Genève och en smidig transfer når ni så Alpernas eviga huvudstad - Chamonix. Charmen med Chamonix ligger i att denna lilla stad ligger vid foten av det största och högsta bergmassivet i alperna. I och med att Chamonix är en stad och varit ett turistcentrum i många decennier finns alla bekvämligheter man kan tänka sig, bra restauranger, nöjesutbud, kultur och otroligt bra shopping. Men det som gör Chamonix unikt är att det kvittar vad du gör eller var du är i stan så är allt du behöver göra att lyfta huvudet och bli hänförd av de höga, vilda bergen som omger dig. För hänförd är rätt ord, ingen annanstans i alperna är bergen så höga och extrema som här. Att sedan ta sig upp och ut bland bergen och låta den tunna friska luften fylla dina lungor samtidigt som din blick försöker greppa den mäktiga synen framför dig är nästan en religiös känsla. Detta är förmodligen varför folk från hela världen besöker Chamonix och en del av dem stannar för gott.

  Trots att dalen är känd som offpistparadis och hem för extremåkare finns det åkning för tack vare de fem olika skidsystem som finns att välja mellan. På plats finns också våra bergsguider  som inbjuder till extrema skidupplevelser och en och annan anekdot på After-Ski-stället Southbar efter dagens övningar.

  Vid sidan av skidåkningen kan den aktive ägna sig åt bl a inomhusklättring i sporthallen och för den lugnare skaran finns det gott om butiker på stan eller så kan man koppla av med bowling, bio eller ett cafébesök.

  Nöjesutbudet är lika magnifikt som omgivningarna och nätterna tenderar att bli lika våghalsiga som dagarna...

  Chamonix

  Les Grand Montets

  La Flégère & Le Brévent

 • Isola 2000

  Isola 2000 är Frankrikes sydligaste skidort, endast 90 km från Medelhavet. Byn, som ligger på 2000 m höjd, är en modern skidort byggd för skidåkare.

  Allt du behöver hittar du i gallerian i centrum - affärer, apotek, restauranger, bio, bowling, ett disco mm. I gallerian har du även tillgång till gratis trådlöst Internet.

  Vare sig du älskar puderåkning, är en snow board junkie eller bara njuter av att glida runt i härligt solsken är detta stället för dig! Skidsystemet på 1800 till 2600 meters höjd består av 120 km pist, varav det finns snökanoner på 90% av pisterna. Garanterat snösäkert alltså!
  På 2300 m höjd hittar du Isola Snow Park 2000 - ett paradis för alla snowboard-åkare. Här hittar du bl a en half-pipe men även ett område för nybörjare. Skidskola, snowboardskola och olika guidade turer erbjuds i Isola 2000.

  Vill du åka på utflykt, ligger den pittoreska byn Isola, 17 km härifrån.

  Pistkarta

 • La Clusaz

  La Clusaz har utvecklat sig under årens lopp, men samtidigt behållit kvar sin charm som autentisk by. La Clusaz har också bevarat sina traditioner, men samtidigt förnyat sig och har med denna kombination lyckats etablera sig bland alla franska skid orter.

  La Clusaz har varit värd till 8 VM och är hemland för Freestylers. Med sina 400 hektar skidområde som passar alla nivåer är La Clusaz hemland för alla möjliga sorters skidåkare. Också alla ikke-skidåkare hittar deras nöje i alla andra aktiviteter som byn erbjuder. Dessutom finns det bra affärer för alla som älskar att shoppa!

  För alla som inte vill gå och lägga sig direkt efter kvällsmaten finns det diverse barer, pubar, restauranger och diskoteker.

  Genom hela vintern så finns det diverse överraskande evenemang som är organiserade av kommunen. Ni är garanterade en het och fin semester!

  La Clusaz, i hjärtat av Aravis bergen kan du kombinera topp skidåkning med charmen från denna historiska alp by. Med ett urval av 55 liftar och 132 km pist erbjuder La clusaz på det mesta för skid, snowboard eller telemarkåkning. Här finns det möjligheter även för friåkning och "new school", givetvis finns en hel del andra aktiviteter därtill. La Clusaz är välkänt tack vare de 2 stora mästarna Edgar Grospiron och Régine Cavagnoud som bevarat skidortens färger.

  Pistkarta

 • Les Arcs

  Les Arcs är samlingsnamnet på fyra skidorter i Bourg-Saint-Maurice kommun i Vanoisedalen i Tarentaise, Savoie Frankrike. Les Arcs ingår i skidområdet Paradiski (Les Arcs, Peisey Vallandry samt La Plagne, Montchavin etc) förbundna med en spektakulär lift (Vanoise Express) som var världens högst belägna över marken innan den nya liften byggdes i Whistler.
  Paradiski är snösäkert då man åker skidor på hög höjd inklusive två glaciärer. Les Arcs har en pist, Aguille Rouge, som har den högsta fallhöjden bland alla skidorter i Europa - 2100 meter.
  Les Arcs/Paradiski är inte lika välbesökt av svenskar som övriga system i Tarentaise men håller lika hög klass. Passar både nybörjare som avancerade och det finns därtill mycket av tämligen säker offpist. Även mycket av avancerad offpist som man lämpligen utforskar med bergsguide.
  Les Arcs har varit delvärd för Olympiska spelen vid två tillfällen och är berömt för sin speedskiing (den flygande kilometern). Les Arcs speedpist är över två km lång och har en bromssträcka på 700 meter. Svenskan Sanna Tidstrand har gällande världsrekord för kvinnor (242.59 km/tim) taget 2006 i just Les Arcs.

  Pistkarta

 • Les Menuires

  Les Menuires är ett alpint skidområde i Savoie-regionen i franska Alperna. Les Menuires utgör en del av Les Trois Vallées som är det största sammanhängande skidområdet i världen. Skidorten ligger på 1'850 meter över havet och grundades år 1964. En del av olympiska vinterspelen 1992 hölls i Les Menuires.
  Les Menuires har 38 liftar och 71 nedfarter med en total längd på 160 km. Fantastiska nedfarter med pister för alla nivåer, snabb och bekväm uppfart tack vare ett liftsystem som hela tiden moderniseras.

  Les Menuires & St. Martin

  Tre Dalarna

 • Mégeve

  Megève ligger nära Alpernas högsta berg, Mont Blanc. Megève är en liten mysig skidort i rätt storlek och tillgång finns till det mesta. En sak som gör orten så mysig är att det inte är mycket turister, man ser inte många skandinaver här utan det är främst ett lyxtillhåll för fransmän.

  I Megève möts det gamla och det nya. I byns innersta delar finner man spår från medeltiden, bl a kyrkan med sitt imponerande klocktorn. Alldeles bredvid transporterar  moderna liftar skidfantasterna uppför bergen. Redan på 1920-talet blev Megève vida känt. Då byggdes hotellet Mont d'Arbois som drog till dig välbärgat folk från hela Europa. Jet seten lever  kvar än idag. Det finns klara likheter  med St Moritz. Det finns ett fyrtiotal krogar av mycket hög klass, flera av dessa är välrenommerade. I Megève kan du njuta av vita pister och härligt käk på ett 30-tal restauranger belägna i backen, flera har solverandor med utsikt över de hänförande omgivningarna.

  Byn omges av backar, som lätt nås från byns centrum med kabinbanor, på alla sidor. Högsta åkhöjd ligger på knappa 2 500 meter över havet. Mont Joly har flera röda och svarta nedfarter. Lite lättare åkning finns i Creve Coeur, Rochebrune och Alpette där de röda, blå och gröna backarna dominerar. Även Off-pist-åkning finns för den våghalsige.

  Pistkarta

 • Mèribel

  Méribel är namnet på ett skidområde i Savoie-regionen i franska alperna. Méribel utgör en del av Les Trois Vallées, de tre dalarna, som är bland de största sammanhängande skidområdena i världen. Här finner man åtta toppar på över 3000 möh samt sex glaciärer, samtliga värda ett besök under  vistelsen här.

  Turistnäringen har gamla rötter i byn, redan i början av seklet åkte "tokiga" engelsmän skidor här. Skidorten Méribel grundades av engelsmannen Peter Lindsay år 1936. I Méribel finns skidbyarna Méribel Les Allues, Méribel-Mottaret och Méribel Village.

  Skidområdet sträcker sig från 1400 meter till 2952 meter över havet. Här finns bra faciliteter som försäkrar att både skidåkare samt icke skidåkare kommer att trivas bland ett enormt utbud av aktiviteter. I hjärtat av de tre dalarna, har Meribel en väldigt bra position för tillgängligheten till en enorm variation av åkning i detta gigantiska skidnätverk. Byn är uppbyggd i traditionell fransk stil, influerat av en härlig bergsharmoni. Meribel är en välkomnade liten by med skidåkning direkt utanför dörren, utmärkt belägen för att upptäcka de hela 600 km piste i de tre dalarna.

  På eftermiddagen när det är dags för after-ski finns det en mängd olika ställen att besöka för en öl eller ett glas vin-chaud, Frankrikes motsvarighet till glögg eller Glühwein. Senare på kvällen finns det ett bra utbud med restauranger där alla kan finna något som tilltalar från menyerna. Har man sen krafter kvar efter en lång dag kan man alltid besöka någon av de nattklubbarna som finns.

  Meribel

  Tre Dalarna

 • Val d'Isère

  Val d` Isére "en liten värld för sig", så internationellt att det ibland känns så. Val d` Isére påstås vara väldens vackraste skidområde och kan glatt stoltsera med 400 km pist och ett enormt liftsystem. De som besökt Alperna i helhet skulle nog säga att Val d `Isére är i särklass det bästa. Nöjeslivet är på topp och det är inte sällan man sprriger på någon av de franska kändisar, som kommer hit för att roa sig. Byn har allt ebjuda när det kommer till mat. Allt från fina gourmetresturanger till vanliga pizzerior, utbudet är helt enkelt enormt. När mörkret närmar sig blir det nästan charmigare än på dagen längs de mysiga vägarna med gamla stenhusen.

  Pistkarta

 • Val Thorens

  Tillsammans med glassiga Meribel och exklusiva Courchevel utgör Val Thorens världens största skidområde "de tre dalarna". Och det är klart. 600 km pist, ett ultramodernt liftsystem, näst intill obefintliga liftköer och en bykärna som praktiskt taget är placerad i backen. Byn är smidigt och praktiskt byggd vilket innebär att det blir minimalt med pjäxpromenader. Dessutom finns Alpernas största och bredaste utbud av åkning - allt från barnbackar, till off pist men även klassisk piståkning.

  När dagen i backen är avklarad väntar lite eftermiddags-after-ski och därefter fortsätter firandet på någon av de många restaurangerna.

  Pistkarta

 • Cervinia

  Vid foten av det berömda Matterhorn, eller Il Cervino på italienska, ligger denna härliga skidort. Matterhorn som är frontfigur för Paramount Pictures och gett formen åt Tobleronechokladen.

  Byn ligger på 2050 m ö h och högsta åkhöjden är på nära 4000 meters höjd. Med andra ord, en riktigt snösäker ort!

  Skidsystemet är sammanbyggt med Zermatt i Schweiz och är ett av Europas modernaste. Man får det bästa av två världar! Skidåkningen i Zermatt samt den goda maten och atmosfären i Italien. Kullerstensgatan som går genom byn är bara ett par hundra meter lång och kantas av charmiga restauranger där maten är något utöver det vanliga.

  När skiddagen är slut är det snudd på obligatoriskt med ett besök på någon av byns afterskiställen. Här finns de som serverar Grolla, den lokala fredsdrycken, men även pubar, och vackra tearoom. Cervinia har det magnifika berget, den underbara maten och den sköna mysstämningen!

  Pistkarta

 • Cortina d´Ampezzo

  Cortina d'Ampezzo i de vilda Dolomiter-bergen hade olympiska vinterspel 1956, James Bond har varit här och jagats av skurkar på filmduken, Sylvester Stallones Cliffhanger spelades in i dessa berg. Det var även i Cortinas backar som den store Alberto Tomba lärde sig åka skidor. Men det går inte att leva på gamla meriter. Det som idag gör Cortina till en stjärna på den italienska alphimlen är bra skidåkning i dramatisk natur och lättsam atmosfär.

  I Cortina bor cirka 7 000 människor. Byn ligger 1 230 meter över havet och högsta åkhöjd är 3 243 meter. Cortina har två liftsystem, ett på var sida om byn. Gångavstånd från hotellen. I bägge systemen finns både lätta och svåra backar. Dolomiternas dramatiska och röda bergmassiv bildar en effektfull inramning till åkningen. Cortina är en kompakt by, fylld av krogar, caféer, barer och butiker. Det påstås att bara hälften av Cortinas besökare åker skidor så det är fart även dagtid. De flesta som inte åker skidor roar sig med att besöka någon av alla butikerna längs Corso Italia, den kända shoppinggatan i Cortina. Här finns något för alla.

  Av de 80 restaurangerna i byn är det ett 20-tal som har riktigt italienskt kök. Många väljer att åka till Italien just för dess fantastiska mat. Det är inte bara utsökta pizzor och en väldoftande espresso som får munnen att vattnas. Charkdelikatesser av alla dess slag och en hemmagjord Polenta får vem som helst att återvända. Glöm inte att besöka någon av glassbarerna, italiensk glass är något utöver det vanliga! Det finns förstås diskotek och nattklubbar också, Bilbos och Chiarleys är klubbarna där du kan slå klackarna i taket långt in på småtimmarna!

  Pistkarta

 • Courmayeur

  För att uppleva sol och underbart väder kan du inte komma mer rätt än till denna italienska pärla, Courmayeur, belägen ca 20 minuter från Chamonix i Aostadalen. En mycket snösäker och fantastiskt charmig ort som är välkänd för sin underbara atmosfär och eleganta byggnader vid foten av Mont Blanc.

  Det finns hela 70 hotell att bosätta sig på och 25 välpreparerade pister med varierande åkning att ta sig ner för. Skogsåkningen påstås vara Alpernas bästa och off pisten står sig mycket väl i konkurrensen. Courmayeur är staden med det bästa utbudet av restauranger, pubar och nattklubbar. Kan det finnas något bättre än att sitta och avnjuta en underbar lunch på någon av byns uteserveringar medan solens strålar värmer?

  Pistkarta

 • La Thuile

  La Thuile är en oupptäckt och lugn italiensk pärla - med chokladfabrik, cocktailbar, sportbar, två vägar, en flod, en kyrka och ett för stort skidsystem i förhållande till antalet skidåkare.

  Orörd pudersnö och mysiga middagar är det som gäller i La Thuile eftersom byn varken har discon eller  nattklubbar och afterski är en relativt ny företeelse. Det är suset från bergen som dominerar. Här finns den storslagna naturen, den goda maten, friheten och - framför allt - lugnet. Njut av utsikten, tystnaden och känn närheten till naturen. La Thuile bjuder på storhet och variation i skidåkningen. Bergen och vyerna i La Thuile tar musten ur dig. Här vistas du samtidigt i en omgivning omringad av hårda och mjuka, orörda, glaciärer. Dessa är snöklädda likt nyvispad grädde.

  I La Thuile lever man för att äta. När själen, ögat och benen fått sitt, är det magens tur. I denna pittoreska norditalienska by möter du många lokala specialiteter som moccetta, lardo, bresaola, fontina och genepy. Givetvis hittar du även de klassiska specialiteterna som parmesanost, mozzarella, parmaskinka, vin och grappa.

  Pistkarta

 • Madesimo

  Gillar du det äkta, pittoreska och genuina med Italien där man sällan stöter på några andra än italienare? Då föreslår vi att du ska åka och uppleva Madesimo. Denna lilla pärla belägen högst upp i norra Italien är en liten, greppbar ort med familjära restauranger och få skidåkare i backen samt att man kan åka skidor hela vägen ner till byn!

  Skidsystemet är långt ifrån enormt men området står för absolut kvalitet; en max fallhöjd på 1398 m, välpreparerade pister samt många off-pist möjligheter.

  Det är få i Sverige som har hört talas om denna ort som mera är känd hos milanesarna som har den som en tillflyktsort över helgerna. Trots ett invånarantal på bara 600 personer finns där ändå en mängd aktiviteter att prova på såsom skid-kiting, längdskidor, isbana, SPA, helikopterskidåkning, snöskovandring och anordnade skoterutflykter.

  Pistkarta

 • Madonna di Campiglio

  Många svenskar förknippar fortfarande Madonna di Campiglio med Ingemar Stenmarks första världscupseger för ett par decennier  sedan. För italienarna däremot är Madonna mycket mer - den lilla orten i Dolomiterna är hela skiditaliens huvudstad och det är just italienarna själva som åker hit.

  Ca 90 km pist i olika kulörer finns att tillgå. Dessutom är området sammanlänkat med Marileva och Folgarida vilket innebär ytterligare 50 km pistad åkning! Men skidåkningen är inte allt som inbjuder till en vistelse i Madonna di Campiglio. Byn, som är bilfri, präglas av typisk italiensk atmosfär  med charmiga stenhus, små cafeér och inbjudande restauranger. Här serveras i allmänhet klassisk italiensk mat med allt vad det innebär.

  När kvällen nalkas kan man, efter en middag på någon av de utsökta restaurangerna, besöka något av byns diskotek (som för ljudnivåns skull är belägna strax utanför centrum...)

  "Sympatiska människor som njuter av god mat och bra skidåkning. Det är våra gäster" Ett talande citat som kännetecknar Madonna di Campiglio!

  Skirama

  Madonna di Campiglio

 • Sestriere/Pragelato

  I närheten av backarna där Anja Pärson sopade pisten med sina motståndare och vann världscupfinalen 2004 ligger denna fridfulla och lugna alppärla. På 1 534 möh ligger denna okända alport där såväl VM 1997 som en del av tävlingarna under vinter-OS 2006 hölls. Byn började uppföras så sent som 1934 på resterna av tidigare civilisationer.  I slutet av 1800-talet upptäckte några lokala förmågor att man kunde åka skidor och på 1920-talet byggdes det första lilla hotellet. På den vägen är det och utvecklingen har gått fort. Skidåkningen är imponerande och skidområdet Via Lattea omfattar Sestriere, Sauze d´Olux, Sansicario, Cesana, Claviere och Montgenevre i Frankrike. Åkningen sker från 1 350-2 800 möh och 211 pister, 400 km pist och 91 liftar får även den kräsne att höja på ögonbrynen.  Heli-skiing och längskidåkning kan också bedrivas här. Det finns ett stort utbud av barer, pubar, restauranger, caféer, affärer i grannbyn Sestriere om man vill koppla av med annat.

  Pistkarta

 • Davos

  Davos är inte bara den största ferie-, sport- och kongressorten i alperna, utan även Europas högst belägna stad (1 560-2 844 m.ö.h.). Davos ligger i sydöstra Schweiz, i kantonen Graubünden. I Davos hittar du allt det i harmonisk kombination som annars utesluter varandra: en perfekt kommunal infrastruktur som kännetecknar en verkligt levande ort och detta mitt i ett intakt naturlandskap. Både på sommaren och vintern har man obegränsade möjligheter vad det gäller sport, kultur och rekreation.

  Davos är en internationellt rennommerad kongressadress och det mest kända arrangemanget är World Economic Forum. I Davos pulserar även storstadslivet. Det finns bio, diskotek, nattklubbar, och otaliga shoppingmöjligheter - med andra ord allt vad hjärtat begär. Det hälsosamma alpklimatet gör Davos till en av de ledande klinik- och hälsokurorterna, känd i nästan hela världen.

  Davos är en vintersport-metropol och ett eldorado för alla i hela världen som älskar snowboard- och skidåkning. Vissa hävdar att Davos är födelseplatsen för europeisk utförsåkning. Moderna transportanläggningar öppnar porten till fem stora och omväxlande skidområden med tillsammans ca 310 km pist. Om du gillar längdåkning har du 75 km preparerade skidspår att välja på och gillar du skridskoåkning och curling, så hittar du fantastiska förutsättningar på två konstisbanor och på Europas största naturisbana. Ett härligt snöäventyr är också rodelbanorna. Och varför inte titta på den majestätiska bergskulissen uppifrån och låta dig fascineras av den vackra utsikten medan du flyger med glidskärm över trakten kring Davos - ett fantastisk äventyr.

  Davos har något för alla och envar att bjuda på. Och den som föredrar ett par dagar i lugn och ro i stället för ett pulserande stadsliv hittar även lugna ställen med vacker natur runtom Davos.

  Nord

  Syd

 • Engelberg

  Sugen? Bra för här kan man frossa i puder på Änglarnas berg. Det påstås att en munk som vandrade genom dalen hörde en änglakör som sjöng så att det ekade mellan bergen. Händelsen gav platsen sitt namn - Engelberg och munkarna byggde Monasterg, ett kloster beläget mitt i byn. Åkningen som väntar är gudomlig: 2 000 fallhöjdsmeter och obegränsad off-pist. Många områden ligger orörda långt in på eftermiddagen.

  Skidåkningen sker på två olika berg, Brunni och Titlis. På Brunnis sydsluttning är fallhöjden runt 1 000 meter. De lätta backarna ringlar ner genom högrest och gles granskog. Högsta åkhöjden på Brunni är 2 040 m.öh. Titlis backar ligger mot norr, inte så mycket sol med andra ord. Däremot är snön oftast mjuk och pudrig. Högsta åkhöjd nås på Klein Titlis på 3 028 m.ö.h. Sedan väntar 2 000 höjdmeter ner till byn. I massmedia jämförs Titlis med Chamonix´ Les Grand Montets och Valluga i St Anton. Efter ett rejält snöfall är faktiskt Engelberg ofta bättre, främst för att det är så glest med skidåkare. Flera backar är dragna över glaciärer, en omständighet som har betydelse när snötillgången är begränsad tidigt och sent på säsongen.

  Pistkarta

 • Flims/Laax/Falera

  Skidorten Flims Laax Falera ligger mycket närmare än du tror. Endast 150 minuter från Milano, 90 minuter från Zürich och 20 minuter från Chur väntar en av Europas mest snösäkra regioner. Det är svårt att tänka sig att en sådan oförstörd miljö ligger endast 10 minuter från närmsta motorvägsavfart.

  En snabb titt på 220 kilometer pist, på backrestaurangerna och after skibarerna räcker för att inse att Flims Laax Falera alltid har något att erbjuda. Det finns gott om plats för alla, för barnfamiljer likväl som singlar - brädåkare lika mycket som skidåkare, vintervandrare eller freeriders, på höjder från  1 100 till 3 018 meter över havet. Bredden på gästklientelet märks också vid sidan av backarna; här finns en mängd olika typer av backrestauranger och en stor variation av kvällsaktiviteter. En finsmakare känner sig precis lika hemma här som den avstressade romantikern eller den festsugna brädfantasten.

  Tre ord för att beskriva snösäkerhet: Flims Laax, Falera. Nära tre fjärdedelar av skidområdet ligger ovanför trädgränsen vilket tillsammans med Vorab-glaciären garanterar en lång skidsäsong med massor av snö. Du kommer säkert att hinna nerför de ändlösa pisterna, vandra genom snölandskapet och koppla av på ett antal soliga terrasser.

  Pistkarta

 • Grindelwald

  Trevliga Grindelwald som är beläget i Jungfrau regionen är en riktigt mysig alpby med ca 4000 invånare. Grindelwald ligger strategiskt beläget trettiofem minuter med tåg från Interlaken. En riktig höjdare (i ordets rätta bemärkelse) är att ta tåget upp till Europas högst belägna tågstation, Jungfraujoch 3454 möh. Ta med skidorna på turen då tåget stannar till vid Kleine Scheidegg, mitt i pisten.

  Grindelwald är sammanlänkad med grannorten Wengens skidsystem. Tillsammans lockar orterna med 30 liftar och 160 km pist. Backarna passar kanske allra bäst för nybörjaren eller den medelgode åkaren även om det naturligtvis finns tuffare backar. Dock åker man inte till Grindelwald enbart för skidåkningen.

  Här finns även ett rikt kulturutbud med aktiviteter som klassiska konserter, museibesök och gallerivisiter att ta del av. Många av de små alpvillorna har sin egen ostproduktion och oftast är det bara att knacka på för att smaka en bit. Du finner  också massor av restauranger, barer och ett par diskotek. Grindelwald är en riktig pärla som vi varmt rekommenderar!

  Grindelwald är en av tolv medlemmar i gruppen "Best of the Alps", tillsammans med anrika orter såsom Sankt Anton, Chamonix och Cortina.

  Berner Oberland

  Jungfrau

 • Les Diablerets

  Denna genuina, mycket vackert belägna alpby ligger endast 1,5 timmes transfer från Genéves internationella flygplats. I hjärtat av "Alpes Vaudoises" ligger denna gästfria by som lyckats bevara sin ursprungliga karaktär genom åren.

  Les Diablerets är en skidort med anor från 1800-talet och med två huvudsakliga näringar - turism och jordbruk- i harmoni med varandra sen mer än 100 år tillbaka. 1888 öppnades Turistbyrån i Les Diablerets och 1909 bildades L.D. Sport Club och sedan dess har man åkt skidor - även arrangerat World Cup-tävlingar, åkt bob och spelat curling här.

  Les Diablerets ligger vid foten av en av Schweiz vackraste glaciärer på 3 250 m.ö.h. som är en av huvudattraktionerna. Man tar sig hit upp med en ny panoramakabin på 14 minuter och uppe på glaciären har man en fantastisk utsikt över Alpernas alla berömda toppar - Jungfrau, Matterhorn, Monte Rosa och Mont Blanc! Mario Botta, en världsberömd schweizisk arkitekt har designat den nya restaurangen som hänger ut över berget. Här kan man äta lunch eller middag till fantastiska solnedgångar! Glaciären erbjuder 30 km pist för skidåkning och snowboard och är öppen så gott som året runt. Eftersom en del av glaciären är platt är det också idealiskt att ordna olika teambuilding-aktiviteter häruppe som t ex snögolf, vandring med snöskor, igloo-bygge och hundspann. Les Diablerets är vida känt för sin långa kälk-backe, 7 km! Kälkåkning avslutat med gluhwein-party är ett måste en av eftermiddagarna här och förmodligen det mest minnesvärda ...eller så kan man äta middag upp på berget. Curlingturnering är en annan populär aktivitet, även den med en varm dryck som avslutning!

  Liftsystemet i Les Diablerets är ihopbyggt med grannbyn Villars´ och bildar tillsammans ett stort skidområde lämpligt både för nybörjare och avancerade skidåkare. Ner från glaciären finns en av Alpernas häftigaste "off-pist" backar. Givetvis kan man också åka längdskidåkning här. I den mysiga lilla byn finns flera bra restauranger där man bl a kan få en härlig ostfondue eller raclette tillsammans med gott vin från trakten!

  Pistkarta

 • Leukerbad

  Leukerbad är en gammal, charmig by med anor från Romartiden. Den ligger i kantonen Wallis, cirka 2,5 timmars resa med bil från Genève. Byn är tysktalande och ligger på gränsen till den fransktalande delen av Schweiz.

  Leukerbad ligger på en höjd av 1 411 m och har två stora bergstoppar med skidåkning, Gemmi och Torrent. Torrent erbjuder det största skidområdet med ca 50 km pist, mest röda och svarta. Byn har 1500 fasta invånare men många turister kommer hit för att bo på något av de 28 hotellen. Här finns ca 50 restauranger och barer. Med sina 22 thermalbad har Leukerbad de största SPA-faciliteterna i Europa och är den högst belägna thermalbadorten i Europa. Det finns både offentliga bad och de som tillhör hotellen - 3,9 miljoner liter 51-gradigt vatten flyter in i utomhus- och inomhuspoolerna i Leukerbad om dagen.

  Förutom utförsåkning kan man ägna sig åt längdskidåkning, antingen i byn eller uppe på Gemmi (2 350 m). På Gemmi som är en fantastiskt vacker platå med en sjö och milsvid utsikt över Wallis-topparna finns också en kälkbacke med lift. I Leukerbad finns också skridskobana, curlingbana och en sporthall där man kan utöva tennis, squash, badminton, inomhusgolf mm. 40 km vandringsleder hålls öppna under vintern, med panoramautsikt.

  Pistkarta

 • Saas-Fee

  Upplev en av Alpernas charmigaste finaste orter!

  Skidparadiset Saas-Fee (1800 möh), är omgivet av 13 bergstoppar som är högre än 4 000 möh och glaciärer så nära att du nästan kan röra dem. Området är ett eldorado för alla typer av skidåkare och åkningen når upp till hela 3 600 m.ö.h. Här finns mycket bra skogsskidåkning, fina branta och flacka pister, och ofta pudersnö.

  Väderstatistiken visar att Saas-Fee är en av de orter i Alperna som har flest soltimmar. Otroligt vacker natur (videon till poplåten "Last Christmas" spelades in här för den fantastiska naturens skull), en bilfri by med härlig atmosfär, vänlig befolkning och ett prisläge som är lägre än i många andra alpbyar. Det är några skäl till varför Saas-Fee rankas som en av världens mest attraktiva skidorter.

  Pistkarta

 • St. Moritz

  Om du vill ha allt från perfekta snöförhållanden, vacker utsikt och strålande sol till lyxig champagne, exklusiv shopping och härlig schweizisk kultur är det till St. Moritz du ska åka!

  I St. Moritz finns nämligen en utmärkt blandning av kultur, sport och natur vilken tillgodoser de flestas önskemål. En anledning till det stora utbudet av kultur och upplevelser kan antas hänga samman med det faktum att St. Moritz varit värd för OS två gånger och alpina VM tre gånger. Den redan fashionabla orten har då än mer rustats för att ta emot och behaga tusentals besökare från världens alla hörn, vilket resulterat i ett otroligt välskött skidsystem.

  St. Moritz erbjuder i snitt 322 härliga soldagar per år och 350 km pist, med allt från barnvänliga backar till tuffa pister, samtliga belägna mellan 1800-3300 meter över havet. Liftsystemet är uppbyggt på 4 olika områden, St. Moritz-Corviglia/Marguns, Silvaplana-Sils-Corvatsch/Furtschellas, Pontresina- Diavolezza/Lagalb samt Zouz Skiing region.

  För den som önskar  annat än skidåkning och sol kan det eleganta vinterparadiset St. Moritz erbjuda många alternativa sysselsättningar så som curling, kälke, skridsko, hästsläde eller om du söker utmaningar och spänning i tillvaron, varför inte hoppa fallskärm? Den höga standarden, elegansen och kvaliteten St. Moritz erbjuder genom sitt skidsystem går även att finna i byns restauranger, där du kan äta goda middagar  med viner i världklass. För den som vill fortsätta in på småtimmarna finns det, förutom Casino St Moritz vilket kan vara väl värt ett besök, hela 28 barer och nattklubbar att välja på, i alla de prisklasser och kategorier. Summerat är St. Moritz orten för alla, där bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra!

  Corvatsch

  Corviglia

  Diavolezza

 • Villars

  Villars är en mysig liten alpby i hjärtat av Alpes Vaudoises, belägen på en naturlig platå i sydlig riktning, ca 1,5 h från Genève och 30 minuter från Genève-sjön. Från byn har du en panoramautsikt över Lac Léman och Mont Blanc. I Villars erbjuds bra skidåkning för alla nivåer, storslagen natur och trevlig kultur.

  Skidområdet Villars-Gryon-les Diablerets erbjuder 220 km pist och 77 liftar och sträcker  sig över tre dalar. I systemet kan du åka från 3000 meters höjd ända ner till byn som är belägen på 1300 möh.

  För de som inte åker alpint finns andra aktiviteter såsom paragliding, skridskoåkning, vandring, snöskovandring, kälkåkning, sporthall, tennishall, simhall, vinprovning, shopping och golf mm. Dessutom finns mycket vackert belägna längdskidspår. 10 minuter från Villars finns ett thermalbad, Lavey-les-Bains. I backarna finns många mysiga restauranger såsom i byn, där det också finns trevliga butiker att strosa omkring bland. I byn finns många trevliga barer och en nattklubb.

  Pistkarta

 • Verbier

  Verbier har fortfarande hög attraktionskraft, efter trettio år som internationell skidort. Om du vill ha allt på en gång - äventyr, skidåkning, puls och folkliv - tveka inte. Du kommer inte att lämnas oberörd, och du kommer inte att ha tråkigt en minut. Den perfekta blandningen helt enkelt.

  Liftsystemet består av ett hundratal strategiskt utplacerade liftar över fyra dalar och fem liftsystem av senaste årgång. Det borgar för näst intill obefintliga köer. En nödvändighet att pröva är Funispace-gondolen upp till Attelas, på 2 700 meters höjd. Skidbackarna består av 40 mil preparerad pist i en skön blandning för alla kategorier av åkare. Hela systemet täcks av ett enda liftkort, och du behöver inte åka ända ner i byn för att få en magnifik lunch. En ostfondue och ett glas vitt i backen tillhör livets goda här i Verbier.Oavsett skidbakgrund kan du njuta i dessa backar. Offpist-åkningen är dessutom obegränsad. Bara de förträffliga bergsguiderna vet gränsen. After skin håller världsklass. Pub Mont Fort eller hotell Farinet ligger på högsta "frotteringsfaktor". Här justerar du vätskebalansen efter dagens slit.

  Restaurangutbudet är brett och förstklassigt. Här väljer du efter tycke, smak och pris. Vill du äta enkelt och billigt gör du det, vill du äta riktigt bra gör du det på någon av byns gourmetkrogar, exempelvis l´Ecurie eller la Pinte. Pub- och bistroutbudet är av bästa mingelkvalitet. Du hittar något för alla smakriktningar. Ett besök på Pub Mont Fort, Nelson, Bistro Farinet eller le Crok. Även en klassisk drink, Kings, är en bra start på kvällen.

  Nattlivet är alltför omfattande för att lära känna på en vecka. Är du osäker på vilket ställe du ska välja - fråga! Vart du går är en smaksak, men har du bestämt dig för att vara ute sent föreslår vi Farm Club, Marchal´s, Taratata eller Scotch , nattklubbar som kunde vara var som helst i världen. Verbiers styrka ligger i den perfekta blandningen: skidåkningen, möjligheten till äventyr, charmen och kosmopolitiskt nöjesliv.

  Pistkarta

 • Zermatt

  Världens bästa skidort (Daily Telegraph 2002) och Europas högsta skidåkning vid foten av Matterhorn och 35 andra toppar med en höjd över 4000 m! Preparerade pister, off-pist och helikopter skidåkning - här finns allt från välpreparerade breda salsagolv till skidäventyr utan gränser! Zermatt passar alla, avancerade och nybörjare.

  En internationell, klassisk skidort med megautbud av restauranger, barer, discon och shopping. Stil och drag i nattlivet! Allt från japanskt kök till genuint schweiziskt! Mysiga restauranger i gamla fäbodar uppe i pisterna, med gourmetkök, blandat med isbarer och mer traditionella restauranger vid liftstationerna.

  "Bilfri by med skidåkning året runt vid foten av Matterhorn och de mest majestätiska alptoppar och glaciärer. Alpinismens vagga där skidäventyraren saknar gränser och där löjligt välpreparerade salsagolv böljar i oändlighet. Härligt internationell blandning av seriösa alpinister och skidåkare. Ett högst påtagligt inslag av Bognertanter och Mercedes farbröder, samt en närmast oöverträffad inavel bland infödingarna. Skidåkning på tre olika berg som kan vara stökiga att ta sig till, men liftarna drar nästan upp till 4000 meter och åkningen är i toppklass. Stil och drag i nattlivet. Zermatt förtjänar att vara världskändis. Liftar ihop med Cervinia."

  Pistkarta

 • Pradollano/Sierra Nevada

  Sierra Nevada, beläget 2 100 m.ö.h. är en av de mest annorlunda och soliga skidparadis som finns. Åkning upp till 3 300 m.ö.h. Sierra Nevada (WC-status) är mycket snösäker och skidsäsongen pågår från november till maj. Orten är ett riktigt solparadis och ingen annan skidort i Europa kan erbjuda fler soltimmar. Stark solskyddsfaktor är ett absolut måste!

  Den fantastiska utsikten är helt sagolik. Granadas landskap och Medelhavet ligger framför en när man susar ner för backarna. Den charmiga byn har ett imponerande nöjesliv och häftig shopping. Sierra Nevada (egentligen Pradollano) ligger endast 32 km från den kulturhistoriska staden Granada med det, av morerna byggda, välkända och välbesökta världskulturarvet Alhambrapalatset. I Sierra Nevada går liftarna direkt från kärnan i byn. Här finns flera olika alternativ att välja mellan och att stå i liftköer blir således inte aktuellt. Alla liftar går mot solen så det är solbrillor på som gäller.

  Borreguiles är centrum för skidåkningen. Här samlas man för att dra upp riktlinjerna för dagens övningar. Här finns också flera bra lunchrestauranger. Det finns mängder av restauranger, barer, pubar och shopping i byn. Allt är samlat nära eller på den övre gågatan. Stämningen är typiskt spansk, d.v.s lättsam och trevlig (inte så mycket umpa bumpa alltså).

  Sierra Nevada ligger endast 32 km från provinsens huvudstad Granada, som är en mycket vacker stad med ett stort kulturellt och gastronomiskt utbud.

  Pistkarta

 • Garmisch-Partenkirchen

  Garmisch-Partenkirchen är en av de mest välkända kurorterna som finns i de bayerska alperna och samtidigt Tysklands vintersportcentrum.
  Denna tidigare "Richard Strauss" bostadsort är platsen för de årliga Richard Strauss dagarna och här genomförs ständigt evangemang och kongresser. Werdefelser regionen präglas av Wettersteinalperna, en av de mest imponerande bergskedjorna i nordalperna. I bergskedjan ingår Zugspitze som är Tysklands högsta berg med 2962 m.

  Garmisch-Partenkirchen når man från München över autobahn eller med tåg på ca 1 timme. Olika busslinjer och ett utbrett vägnät förbinder Garmisch-Partenkirchen med Tyrolen, Allgäu och östalperna. Orten erbjuder varje gäst att under hela året med olika möjligheter tillbringa en oförglömlig semester.

  Garmisch-Partenkirchen

  Zugspitze

   

 • Bad Gastein

  Efter ankomst till flygplatsen i München väntar en busstransfer genom det vintriga alplandskapet. Snösäkra Badgastein, som ligger ca 1 100 meter över havet, är en av de mest efterfrågade och besökta vintersportorterna i Österrike. Gasteinerdalens härliga atmosfär gör att du verkligen trivs och njuter av denna fantastiska semestermiljö.

  Få orter har så naturliga förutsättningar som Badgastein. Vad sägs om skidåkning upp till 2 700 m ö h (fallhöjd 1 600 meter), ett väldimensionerat liftsystem, ett mångfacetterat nöjesutbud och sist men inte minst de varma källorna (ett besök på badanläggningen Felsenbad rekommenderas varmt) som utgör ett annorlunda men väl så uppskattat i denna vintermetropol.

  Naturen i området är hänförande och i nationalparken Hohe Tauern (här ligger också Österrikes högsta berg - Grossglockner) kan man stöta på både gems, murmeldjur och stenbock. Skidåkningen i Badgastein omfattar fem skidområden med ca 200 km pist både under och över trädgränsen.

  Bad Gastein

  Ski Amadé

 • Flachau

  Först upp ur sängen gäller för att komma med första liften upp till ett vitt hav av nypreparerad manchester. Välpistat är bara förnamnet. Många som åkt överallt menar att de bästa pisterna finns här.

  I World Cup-pisten kan du köra slalom med proffsen. Absolute Park - en av Europas bästa - får du bara inte missa. Även om du inte själv flyger genom luften är det bara att sätta sig i någon av sofforna och spana in dem som kan, med musiken pumpande ur högtalarna.

  Flachaus pister är kantade av små söta stugor, med det traditionella både i mat- och dryckesväg.

  Sista åket går när liftarna redan står stilla. Men färden går inte hem utan skidorna ställs utanför Hofstad'l, där det alltid är fullt ös från klockan 16. När mörkret faller är det dags att gå hem för att förbereda sig för kvällens strapatser. Svårast är möjligtvis att välja i det imponerande utbudet av caféer, barer, restauranger och klubbar. Här finns till och med ett casino.

  Men Flachau har även en annan sida. Det är en gammal skidort med mycket österrikiskt stämning och tradition, både i pisten och i byn. Maten, musiken och människorna skapar en svårslagen atmosfär. Många stammisar återvänder hit år efter år.

  Flachau

  Ski Amadé

 • Innsbruck

  Innsbruck har arrangerat två olympiska spel, Olympiska vinterspelen 1964 och Olympiska vinterspelen 1976. Innsbruck anses av många vara en av världens vackraste städer och de som besökt staden en gång kommer gärna tillbaka fler gånger.

  Innsbruck ligger i Inndalen på nästan 600 meters höjd. Staden ligger mellan Karwendelbergen (2 334 m) i norr och Brenner (2 247 m) i söder utgör den samtidigt en natur- och stadsupplevelse. Innsbruck är Österrikes femte största stad med 140 000 invånare.

  Ta dig från Innsbrucks centrum till Seegrube-Nordkette där brädåkarna härskar. OS-pisten Axamer Lizum får oss att minnas Stenmarks OS-brons i slalom från 1976. Eller varför inte testa formen i Patschekofel där Franz Klammer vann OS-guld samma år inför 50 000 jublande österrikare. På kvällen kan du ta Nordkettenbahn upp till mittenstationen och äta middag på restaurang Seegrube med häpnande utsikt över ett upplyst Innsbruck. Ja, Innsbruck har det mesta. En radda med skidorter ligger runt omkring - suveränt för dig som kräver ombyte. Du kan enkelt åka i nio olika skidsystem under vistelsen.

  Pistkarta

 • Kitzbühel

  I Kitzbühel, med sina ca 10 000 invånare, möts du av just den gemytliga atmosfär du förväntar dig i Österrike. Här finns de gamla, charmiga husen, gränderna, alpjoddlet, ölsejdlarna och inte minst bra och varierad åkning.

  Restauranger och uteliv finns det massor av - testa de stora honungsmarinerade revbensspjällen på Zinnkrug eller Kaiserschmarr´n. Hannenkamm är det välkända skidberget där störtloppet Hannenkammrenn avhålls varje år.

  Detta spektakel följs av tusentals människor på plats och stämningen slår, enligt vissa, karnevalen i Rio! Det finns ytterligare två skidområden - snowboardparadiset Kitzbüheler Horn och Jochberg.

  Kort & gott: Kitzbühel - störtlopp och engelsk humor.

  Pistkarta

 • Saalbach

  För att uppleva en riktigt klassisk alpsemester kan endast Saalbach vara det rätta. Här är snön vitare, granarna grönare, husen genuinare och ölsejdlarna större.

  Skicircusområdet är det största sammanhängande i Österrike med sina 90 pister och det är kombinationen av varierad åkning, charmig atmosfär och bra kvällsliv som gör denna ort så oslagbar. Saalbach har ett välplanerat system som gör att du till och med kan åka skidor ända fram till hotelldörren eller kanske du vill avsluta kvällen på after skins otaliga ställen med pjäxdans, alpjoddel och skummande öl.

  Saalbach är verkligen alpernas Mallorca där stämningen alltid är på topp. Tyrolermys, pizzakväll eller gastronomiska upplevelser - du bestämmer själv! Spielberghaus - pistmaskinen upp på berget, musik, mat, stämning, dans, bus och sedan kälke ner. Underbart!

  Pistkarta

 • Schladming

  167 km välpreparerade pister i olika svårighetsgrader nås snabbt och enkelt via ett effektivt och modernt liftsystem - 4 sammanhängande bergen - Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen och Reiteralm.

  Afterskin rankas som en av dem bästa i Europa, det berömda Hohenhaus Tenne är ett 5-vånings hus som fyller hela 3 000 partysugna gäster! Här får du en överdos av äkta österrikisk gemytlighet i form av skummande öl, lederhosen och grym after ski-musik. 

  I denna sprudlande och charmiga vintersportsby finns mängder av trevliga pubar och restauranger samt butiker och mataffärer - många hotell i Schladming har dessutom ett suveränt läge som gör att du kan åka skidor direkt till och från hotellet.

  Schladming kommer 2013 att vara värd för alpina VM och de har redan startat med förberedelserna för fullt! Förra året invigdes en helt ny dalstation - Planet Planai, en modern 8-stolslift, och en makalöst bred carvingpist, hela 250 m. I skidområdet och på glaciären Dachstein ligger även ett flertal mycket omtyckta snowparks som uppskattas av både snowboardåkare och skidåkare som har försmak för halfpipes, rails och kickers.

  Schladming

  Ski Amadé

 • St. Anton

  För ganska exakt 100 år sedan i St Anton startades världens första skidklubb, skidskolan har utbildat säsongare sedan 60-talet, bergsguiderna börjar nära sig pensionsåldern -  kort och gott - passionen för utförsåkning lever än kvar! St Anton är en av de mest klassiska och traditionsrika skidorterna i Alperna och kan erbjuda skidåkning i absolut världsklass! Det finns 260 km prepareard pist och 185 km offpist, alltså även för de riktigt kräsna åkarna. Vita ringen kallas systemet där även brannbyarna Lech och Zürs ingår - bör ej missas! Byn har all den charm och värme man kan vänta sig av en gammal österrikisk ort och after-skin närvarar på bästa sätt. Men i kontrast till detta finns trendiga butiker, välrenomerade restauranger med sagolika smakupplevelser och ett nytt badhus för de som vill koppla av på annat sätt.

  Pistkarta